Nivim is an expansive country home meant to rediscover the quiet luxury found in nature. Perched on a lush slope amongst tropical trees, Nivim is the first green certified home in Goa. 

Nivim was published as the 'House of the Day' in the Wall Street Journal, in recognition of its global contemporary design that features the best of indoor-outdoor living. 

The architecture of the house maximizes the use of natural materials. The large openings allow a seamless connection with nature, while maximizing daylight and natural ventilation in all indoor spaces. 

Fourteen existing trees found on the property have been carefully incorporated in the design of the house. These trees include 1 mango tree, 2 jackfruit, 2 tamarind, 1 drumstick and 1 telful (local spice used in Goan fish curry) tree. 



Recording the story of Nivim:

We have lovingly recorded the story of building Nivim in a Project Blog that spans our journey from concept to project delivery. 

With insights into our passion for the home, our design deliberations, construction challenges and triumphs, the blog offers an in-depth look at the Grounded process and our commitment to building better buildings rooted in sound architectural principles and sustainable practices.

The Blog has had over 112,000 page views since its conception, with the highest number of views for our first post on Design Concept.

 


green features at Nivim:

Nivim is a ‘Gold’ certified green building by the Indian Green Building Council, the first in Goa. The green features at Nivim include incorporating the land’s natural landscape including existing trees, the use of local materials, reuse and recycle of building materials whenever possible, and waste reduction during construction. The house is also designed to minimize the use of energy and water during occupancy. The house collects and stores rainwater for future use, and uses solar energy for heating water. The gardens at Nivim are planted with local native plant species that once mature will require minimum to no water for irrigation.

space Layout Description:

Nivim comprises of the main house with three bedrooms and a pool pavilion that also functions as a guest annex with an additional bedroom.

The land at Nivim is sloping and the main house is sited at the highest elevation. This ensures complete privacy from the road and an open view from the living areas. The living room is designed to be a grand space with a double-height ceiling and two large sliding doors that open the space completely to make it a part of the outdoors. The living room also features two walls with exposed local basalt stone. The top windows are louvered to keep out the harsh sun and allow soft filtered light to flood the room at all times of the day. 

The bedrooms at Nivim are designed as pavilions in the garden. Each bedroom has two walls with sliding doors that open to connect to their wrap-around verandahs and balconies. All the bathrooms have their own dedicated courtyards (balcony in the case of the master bedroom) with outdoor showers and baths.


NEXT: Go to our current project NAVOVADO

 

All Photographs on this page courtesy Bharath Ramamrutham.

Videography for Nivim courtesy Sanjeet Wahi