Navovado, our new project in Goa, is a courtyard home built among large full-grown mango trees surrounded by paddy fields, rivers and lakes in a beautiful North Goan village. 

Navovado is the traditional name of our land in the Goa historical records. It literally translates to ‘New House’.  We love the spirit of the name as we attempt to create a beautiful contemporary home that retains the charm of a traditional Goan-Portuguese courtyard home and updates the same with indoor-outdoor spaces fit for the luxury of modern country living. 

Project Details:

  • Plot area = 1000 sq.m.
  • Total Built-up area = 5500 sq.ft. (approx.)
  • 4 Bedrooms and 4.5 Bathrooms
  • 2 separate rooms and bathroom for staff
  • Private swimming pool
  • Indoor and outdoor bathrooms
  • Targeting Green Homes certification from the Indian Green Building Council

SPACE LAYOUT DESCRIPTION

Life at Navovado will be centered around the large central courtyard designed to be an extension of the kitchen, living and dining rooms. The walls dividing the living spaces, verandah and courtyard are designed as sliding glass doors that open to create a seamless flow between the indoor and outdoor spaces. 

The central courtyard also houses a private swimming pool and a pool pavilion that encloses the courtyard with an added sense of privacy. Cool breeze from the swimming pool will float indoors and we envision leisure filled days spent here, cooking, eating and making lasting memories with family and friends.

SITE PLAN (Click to zoom in/ out)

The central courtyard extends further over the entire length of the 1000 sq.m. property, with a large lawn area in the north and a mango tree dominated courtyard in the south. The north and south courtyards offer silent shaded spaces for conversation filled evenings, long elaborate meals, and meditative hours spent in solitude admiring nature.

Navovado has 4 en-suite bedrooms, 2 on the ground floor and 2 on the first floor level. The two ground floor bedrooms have picture windows facing the central courtyard and have their own dedicated private verandahs. 

FIRST FLOOR PLAN (Click to zoom in/out)

The master bedroom on the first floor enjoys complete privacy with an extra large luxurious bathroom and a large terrace. In addition, a viewing terrace is provided on the highest level to enjoy endless views of nearby paddy fields, backwaters and hills. 

The overall scale of the house has been designed to integrate with the existing village landscape.


Our Commitment to Sustainability

SAN_3713And9more_fused.jpg

The site at Navovado has 5 full-grown mango trees and 4 other local trees. We have incorporated all the trees in the plan for the house as we pledge to reduce our impact on the natural ecology at our site and surroundings. In addition, we will plant native species in the gardens that will require minimal or no irrigation once mature.

Our design efforts will focus on using local building materials; materials with high recycle content, and reducing waste during construction. Navovado will be designed with ample natural light and ventilation reducing the use of energy for lighting and cooling. The house will be equipped with a solar water heater that will further reduce energy use. Furthermore, the use of water will be reduced in the house by installing low-flow fixtures in bathrooms and rainwater recharge of underground acquifers.