Navovado Design Concept

Rendered View of the courtyard at Navovado with the swimming pool and the living room

Rendered View of the courtyard at Navovado with the swimming pool and the living room

We are building Navovado, a beautiful new home in Goa that is centered around a courtyard and is cocooned among 5 five full grown mango trees. These amazing Mankhurad mango trees have a private world of their own and lend a unique ‘specialness’ to our site.

Adhering to our principle to ‘reconnect with nature’, Navovado is designed to enjoy the simple joys of life and to rediscover the luxury of spending time outdoors amongst nature, enjoying the blue skies, cool breeze, local produce, and precious moments with family and friends.

Designing for a lifestyle to 'reconnect with nature'

Designing for a lifestyle to 'reconnect with nature'

space layout

We love the courtyard at Navovado. We have designed a seamless flow of space from the living spaces to the courtyard. We imagine entire days spent on the living room verandah overlooking the pool; we imagine friends and family using the living room, the courtyard, and the gardens over breakfast, lunch and dinner and chai; swimming in the pool at one’s time of choosing at day or under the stars at night; and enjoying glorious evenings with candlelight and great conversations.

Rendered View of the living room at Navovado connecting to the courtyard through glass sliding doors 

Rendered View of the living room at Navovado connecting to the courtyard through glass sliding doors 

As we climb to first floor and above, to the viewing terrace, the tree canopies give away to view of the rice fields, backwaters and hills in the foreground. The view changes with the season; lush green fields and monsoon clouds transform to earthy ground cover and clear blue skies in winters. The hills remain lush green with leaves of coconut palms, mango and other tropical trees shinning green gold colour in afternoon sunlight.

design Inspiration

At Navovado, we find ourselves being greatly inspired by the Sri Lankan architect, Geoffery Bawa.

We are getting inspired by his rustic vocabulary of white washed walls, clay roof tiles and stone floors, we love the way Bawa masterfully weaves in open courtyards and nature into this homes. We love the transition of spaces from indoor rooms to interior courtyards and to outdoor courtyards and gardens.

We are also making note of his use of large shaded windows, and high cathedral like ceilings with a play of light and shadow while being enveloped in nature.

Finding Inspiration in houses designed y Geoffrey Bawa, a Sri Lankan architect

Indoor-outdoor design

To reconnect with nature, we pay a lot of attention on minimizing the barriers between the built structure and nature. This continues to be a central theme at Navovado. The wall between the living room and the courtyard is a wall of glass sliding doors that make the living areas seamlessly connected with the courtyard and swimming pool.

Each bedroom at Navovado has large openings onto verandahs or terraces.  

Rustic meets Contemporary

While we love and emmulate the rustic feel of natural materials and traditional building form, we are also proponents of contemporary architecture. We love clean lines and simple forms. Our ideal product is a coming together of rustic and contemporary elements. Hence, at Navovado, we are designing to achieve the delicate balance of highlighting local natural materials and rustic elements in a contemporary building form and a modern functional space plan.

Navovado is the forthcoming project in Goa by Grounded. Navovado is available for sale, for inquiries write at admin@buildgrounded.com.